Unga

Konstnär och unga i residens – Göteborgs Konsthall och KAKA i nytt samarbete

Slakthusområdet, Göteborg

Under tre veckor vid Slakthuset i Gamlestaden utformar kultursommarjobbare sitt gemensamma konstprojekt. Arbetet görs utan krav på förkunskaper, med nyfikenhet, utifrån egna erfarenheter och i kraft i varandras kreativitet.

Residenset ger unga sommarjobbare möjlighet att experimentera och skapa ett kollektivt konstprojekt – Bröd och honung – tillsammans med Behjat Omer Abdulla, konstnär, och Mija Renström, konstpedagog, Göteborgs Konsthall. Vi kommer under tre veckor i sommar befinna oss på Slakthusområdet i Gamlestaden. 23 augusti bjuder vi in till en utomhusworkshop där du kan ta del av residensets arbete och själv testa att skapa. Läs mer här

Vad är ett konstresidens? Formatet finns i konstvärlden och betyder att konstnärer bjuds in att bo och verka utifrån en plats i en period. I det här residenset bjuder vi in unga (som är experter på att vara unga) att tillsammans med en konstnär och en konstpedagog arbeta med eget konstnärligt skapande. Vi har fört samman individer med olika intressen och bakgrund, och ingen behöver ha någon tidigare kunskap kring konst, även om de flesta har någon form av kreativt skapande med sig.

Residenset är ett samarbete mellan KAKA – Konstpedagogiska akademin och Göteborgs Konsthall. Göteborgs Konsthall strävar efter att vara en levande plats för ung konst, och med Bröd och honung vill vi skapa utrymme för unga att utforska konst utifrån sina egna erfarenheter, tankar och uttryck. KAKA är en nationell plattform för konstpedagogik som verkar för att stärka konstens roll i samhället. Göteborgs Konsthall flyttar till Slakthuset i Gamlestaden för att skapa en mer tillgänglig plats för samtida konst. Fram till att konsthallen öppnar i Slakthuset 2026 arbetar konsthallen med flytten samt konstnärliga projekt, program och pedagogik.

Residenskonstnär: Behjat Omer Abdulla
Intendent för pedagogik: Mija Renström
Medverkande kultursommarjobbare: Jana Saric, Jehay Wahwah, Mahir Abdirahin Jimale, Andreas Franzén, Fatima Said och Jahxen Hills.

Behjat Omer Abdulla föddes i Kurdistan/Irak 1976 och är verksam i Borås och Göteborg. Han har studerat vid Sulaimaniyah Institute of Fine Arts (Kurdistan/Irak), Staffordshire University (Storbritannien) och HDK-Valand i Göteborg, där han idag undervisar. Han är konstnärlig ledare för River of Light och har tidigare ställt ut internationellt på Tate Modern och Southbank Centre i London, Hasselblad Center i Göteborg och nu senast Halmstads konsthall.

Mija Renström, Göteborgs Konsthall, utvecklar pedagogiska program och koncept på konsthallen i samarbete med konstnärer, kollegor, curatorer och unga. Ett av dessa är Ungt Forum – som är en arrangörsgrupp som består av personer mellan 13-16 år. Ungt Forum genomfördes första gången 2022-2023 med stöd från Kulturrådet och har gett nya metoder och ingångar för konsthallens fortsatta arbete med unga vuxna.

Samarbetet mellan Göteborgs Konsthall och KAKA – Konstpedagogiska akademin sker tillsammans med Göteborgs Stads Kultursommarjobb, Stadskupan i Gamlestaden, Higab, Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen med stöd av Statens Kulturråd.