Recept

Konstdepartementet: Vad är grejen med bildförståelse?

Bildförståelse är för bilder vad läsförståelse är för text. Det är förmågan att läsa, tolka och förstå visuella budskap.

I skolan tränas elever på att förstå texter – att ställa frågor som: Vem har skrivit det här? Vad vill texten säga? Hur hänger innehållet ihop med världen jag lever i?

På samma sätt kan vi närma oss en bild: Vem har gjort den här? Varför? Vad ser jag – och vad betyder det? Hur påverkar den mig? Varför?

Det är just detta bildförståelse handlar om: att inte bara se, utan förstå.

Bildförståelse = att kunna läsa med ögonen

Inom forskningen pratar man ibland om visuell läskunnighet (på engelska visual literacy). Det betyder ungefär att kunna avkoda och analysera bilder på samma sätt som vi avkodar skriven text.

För att utveckla visuell läskunnighet behöver vi träna på att:

Identifiera vad vi ser – färger, former, symboler, komposition

Tolkning – vad vill bilden säga, och till vem?

Koppla till kontext – när och var skapades bilden, i vilket syfte?

Reflektera över vår egen läsning – vad läser jag in i bilden, och varför?

Detta liknar precis hur man arbetar med textanalyser. Men när det kommer till bilder ligger vi långt efter, uppmärksamhet, metodstöd och status saknas.

Varför är det så viktigt?

Bilder är idag ett av våra mest kraftfulla kommunikationsmedel – ofta skapar de mer direkt påverkan än text. Bilder används för att informera, övertyga, skapa känslor, och ibland manipulera. Att kunna förstå hur bilder fungerar är avgörande för att kunna ta ställning, tänka kritiskt och vara delaktig i samhället.

Men det är inte bara en fråga om att kunna skydda sig mot skadlig påverkan. Bildförståelse är också en väg in i lärande, identitet och uttryck.

Att kunna tolka, skapa och diskutera bilder:

stärker elevernas självkänsla och tolkningsförmåga

utvecklar kreativt och analytiskt tänkande

ökar delaktigheten i klassrummet

bygger nyckelkompetenser för framtiden

Därför behöver vi prata mer om bildförståelse i skolan

Medan läsförståelse länge varit en självklar prioritet i svensk skola, är bildförståelse fortfarande ett relativt nytt område. Internationella studier visar att behovet av att arbeta med frågan är stort.

I ICILS 2023, en internationell studie om digital kompetens hos elever i årskurs 8, visar det sig att 39 procent av svenska elever har svårt att värdera digital informations trovärdighet, relevans och användbarhet – vilket till stor del handlar om att tolka bilder och visuellt innehåll. (Källa: Skolverket, 2023)

Konstdepartementet menar att det är dags att rikta samma politiska vilja, resurser och utvecklingsinsatser mot bildförståelse som vi har gjort mot läsförståelse. Det handlar om att samverka med bildlärare och använda rätt verktyg för att undervisa i bildsemiotik och tolkning och ge det utrymme och plats i skolan. Så att alla elever ges möjlighet att utforska och utveckla sina visuella språk.

Bildförståelse är…

att kunna läsa bilder med samma nyfikenhet och skärpa som vi läser text

att förstå vad bilder vill säga – och varför

att kunna uttrycka sig själv och sin värld i färg, form, symboler

en demokratisk kunskap i en tid där bilder påverkar hur vi tänker, känner och agerar

... och kanske framför allt: En förmåga som alla barn i Sverige borde få tillgång till.

I lärarhandledningen “Konsten att lära” som vi på Konstdepartementet har tagit fram finns mer att läsa om hur man kan jobba med bildförståelse och många exempel på våra olika konstprojekt som passar bra in i temat.

Den finns att ladda ner här: https://www.konstdepartementet.se/lararhandledning