Konst i allmänhet är en ganska underlig bransch med extremt dyra verk som aldrig verkar gå ur mode, men alltid skapade av sedan länge döda konstnärer. Historien säljer mer än konsten vilket gör att konst som produceras dagligen har helt andra, ofta sämre förutsättningar.

Men saker och ting håller på att ändras, och ganska snabbt. Trenderna mot en allt mer sund livsstil har gjort att allt lokalproducerat fått ett uppsving, inklusive konst. Intresset för råvaror och hantverket har visserligen inte pressat upp priserna till de astronomiska nivåer som gäller för historiens största konstnärer, men skapat en efterfrågan som inte fanns tidigare. Trots att det historiskt sätt har varit en svår tid för levande hantverkare har Gunnar Fahlström enda sedan 1930 haft en guldsmed i deras ateljé. Detta har idag skattat sig väldigt lyckligt då uppsvingen för närproducerat och lokalt hantverk uppskattas för att främja den lokala utvecklingen.

Det gäller så klart traditionellt hantverk, ofta med ganska gamla verktyg och metoder, men samtidigt har nya material och nya tekniker inklusive 3D-printing banat väg för nya typer av konsthantverk där trä, metall och plast manipuleras för både funktion och estetik.

Funktionell design verkar vara det som banar vägen, oavsett traditionella eller moderna hantverk, då de flesta sakta men säkert börjar röra sig bort från konsumerismen och en mer hållbar livsstil men som man fortfarande trivs med. Oavsett om det gäller ullkoftan, plastvasen eller skulpturen i trä på verandan.

Bondens Mat i Uppland listar lokala butiker och främjar hantverk och lokalproducerade produkter. En bra initiativ som bör kopieras i alla län.