Betongen är en permanent, bärande fixtur i det moderna samhället. Utan detta hållbara, mångsidiga och användbara material hade världen inte varit densamma. Men förutom att bygga hus och broar så kan man också använda det till att skapa näst intill oförstörlig konst!

Men det är ett material som på många sätt är besvärligt att arbeta med. Här finner du en guide till hur man bör gå tillväga för att få betongen att göra som man vill: How to Sculpt With Concrete

Här nedanför får du en sammanfattning av guiden på svenska.

Vinkelräta skulpturer

Den mesta betongkonsten gjuts i en form. Om din skulptur är vinkelrät så är första steget att bygga en form, då gärna i plywood. Den håller betongen i den form du byggt tills den stelnat och verket är klart. Du bör också smörja insidan av formen med vax eller silikon, eller något annat material som gör det lätt att avlägsna formen efter att betongen stelnat. När du häller i betongen måste du vara försiktig så att det inte uppstår luftfickor i blandningen. Du kan motverka detta genom att vibrera den, eller blanda runt det i formen och peta med en pinne eller liknande.

Mer organiska skulpturer

Om du vill skapa en skulptur med mer organiska former i betong kräver det lite mer avancerade tekniker. Här kräver det att du bygger en stålstomme av stål, armeringsjärn, och kortare stålstänger som svetsas ihop. Dessutom behöver du blanda din betong med fiberglas så att den blir lite torrare, eftersom du nu kommer applicera betongen för hand på skelettet du byggt.

Låt det torka ordentligt

Du måste vänta minst 48 timmar innan du kan ta bort formen. Efter det att du har tagit bort formen måste du hålla betongen fuktig i minst en vecka medan den härdar. Och även därefter kommer det ta omkring en månad innan den har satt sig helt. Ett tips är att täcka skulpturen i plast för att se till att den håller sig fuktig under första veckan.

För att läsa mer om betongkonst, se http://www.flintakonstbetong.se/.