The New York Times har skrivit en intressant och rolig artikel om Europeiska designerelement.

The New York Times: A Radiance All Their Own

Bland annat serien av djurformade och pälsbeklädda elementen som skapats av den Nederländska designern Guus van Leeuwen. När han åkte på en hästdragen slädtur med sin flickvän i Sverige och såg värmeångorna stiga från hästarna framför den kopplade han ihop djur och värme på ett sätt han inte föreställt sig tidigare. När han kom tillbaka till sitt hem i Nederländerna böjde han metallstänger till häftiga djurskulpturer, som han sedan klädde i päls och presenterade som sitt examensprojekt på Eindhovens designskola.

Andra häftiga element som de berättar om är bland annat det italienska elementföretaget Hotechs David, som har formen av en vältränad manlig torso.

Bild hämtad från: a1radiators.co.uk

Det är väldigt spännande att tänka sig att något med en sån viktig funktion kan användas till inredningen av ditt hem. Ett snyggt element kan enkelt ge ditt hem en känsla av modernitet, konstnärlighet och stil. Det kan vara något så enkelt som en lampa[1] eller en byrå.

Skribenten i NYT artikeln uttrycker lite avundsjuka i hur sådana här coola och inspirerande element designas och används i Europa, men USA inte har några direkta motsvarigheter. Mycket beror på hur lagstiftning kring uppvärmningssystem fungerar på de olika kontinenterna. Det är en intressant skildring av skillnad i design världen, och vad som kan orsaka dem.

För att se fler av Guus van Leeuwens element finns det bilder på hans olika designer på hans hemsida: http://www.gewoonguus.nl/Projects.html

1. www.uttaget.se