"Är strävan efter en omöjlighet vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?"

Den frågan ställer Circus Cirkör med deras senaste föreställning som går under namnet Knitting Peace. Showen är en vidareutveckling på en mindre uppsättning kallad "Knitted Piece" som först framfördes sommaren 2012 på Confidencen. Nu har den blivit ett 90 minuter långt och högt konceptuellt scenframfträdande, som försöker finna mening i garn, trassel, linor och trådar. Det är poetiskt, mystiskt, vackert och utmanande, framfört av akrobater och artister som är mästare på sin konst.

Sedan första föreställningen den 24:e januari detta år har showen färdats genom Sverige och Europa. De har bemötts med stor entusiasm från både imponerade publiker och hänförda kritiker, den ena recensionen mer lovprisande än den andra.

"I Knitting Peace leker Cirkus Cirkör fred avväpnande vackert, längs en vit tråd av garn. Det är naivt, associationsrikt och imponerande /…/ en lyrisk saga om sammanhang men också en utopi om hur alla strävanden och viljor stickar ihop sig till ett enda uttryck.” Lars Ring, SvD 17/2 2013

Detta markerar den 31:a föreställningen som gruppen framfört sen den grundades av Tilde Björfors och en grupp talangfulla nycircusentusiaster år 1995. Knitting Peace projektet är resultatet av ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och cirkuskompanierna La Putyka från Tjeckien, Cahin-Caha från Frankrike. Under namnet "Lacrimae" har dessa tre grupper börjat ett ömsesidigt utbytande av erfarenheter med konstnärlig ledning, tillsammans med artister, forskare och referensgrupper, för att skapa tre unika shower med samma tema.

Turnén är bokad att besöka Växjö, Landskrona, Järna, Umeå, Västerås, Stockholm och Helsingborg; med start i september och avslut i mitten av Februari. För närmare information om städer, datum, priser och biljetter så finns det tillgängligt här: Cirkus Cirkör – Knitting Peace på Evenemang.se samt information och olika upplägg för busscharter hos Kristian Larsson.

I väntan på att de besöker en stad nära dig kan det kanske vara intressant att spana in denna fantastiska trailer.